Vaccinium uliginosum

Från Plantae
Vaccinium uliginosum
L. 1753
Odon
Sinikas1 2008.jpg
Släkte Vaccinium
Familj Ericaceae
Ordning Ericales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Odon är en dvärgbuske i blåbärssläktet i familjen ljungväxter.

Denna dvärgbuske blir mellan 10 och 70 centimeter hög. Bladen är ljust blågrå, undertill nästan vitgröna. De är variabla i form och storlek och kan vara smala och spetsiga, breda eller nästan runda och växla i längd från ett par millimeter till 3 centimeter beroende på var den växer. På vintern fälls bladen.

Blommorna är gulvita och klockformade. Bären mognar i juli och kan variera i form; de kan vara runda, äggformiga, kantiga eller päronformade. De är ljust daggblå och saften är färglös. De liknar blåbär men smakar inte alls lika gott.

Utbredningsområdet är i Europa, i tempererat klimat i Asien samt i Nordamerika. I Sverige är den vanlig i hela landet. Dess habitat är fuktig, tuvig skogsmark, öppna myrar eller mossar, fjällsluttningar och liknande platser.

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-27.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - odon