Stenocereus queretaroensis

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stenocereus queretaroensis
(F.A.C.Weber ex Mathsson) Buxb. 1961
Habitat i Jalisco.
Habitat i Jalisco.
Släkte Stenocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Stenocereus queretaroensis är en art i orgelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Guanajuato, Jalisco, Michoacán de Ocampo, Nayarit, Querétaro Arteaga och Zacatecas. Den har ett trädlikt växtsätt med många grenar, en tydlig basstam och blir 5 till 6 meter hög. Liknar på många sätt en kanelaber.

S. queretaroensis har en stam som är grön, ibland rödaktig och blir upp till 15 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 6 till 8 framstående åsar som är rundade, sitter brett isär men har inga tvärgående fåror. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 1 till 4 centraltaggar som är vitaktiga till gråaktiga och blir upp till 4 centimeter långa. De har olika längd och den nedre är längst. Runt centraltaggarna sitter 5 till 9 radiärtaggar som är vitaktiga och blir 1 till 2 centimeter långa. Blomman utvecklas på sidan av stammen nära toppen, doftar gott och är öppen under både dagen och natten. Den är trattformad, vit och blir 10 till 12 centimeter lång. Nektarium är svullet men saknar taggar. Frukten är ätbar och odlas.[1][2]

Synonymer

Cereus queretaroensis F.A.C.Weber ex Mathsson 1891
Pachycereus queretaroensis (F.A.C.Weber ex Mathsson) Britton & Rose 1909
Lemaireocereus queretaroensis (F.A.C.Weber ex Mathsson) Safford 1908
Ritterocereus queretaroensis (F.A.C.Weber ex Mathsson) Backeb. 1951
Rathbunia queretaroensis (F.A.C.Weber ex Mathsson) P.V.Heath 1992

Se även

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.