Populus tremula

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Populus tremula
L. 1753
Asp
Aspen aa.jpg
Släkte Populus
Familj Salicaceae
Ordning Malpighiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Asp är ett träd i poppelsläktet i familjen videväxter.

Asp kan bli upp till 30 meter hög. Rötterna är långa och vågräta och alstrar mängder av rotskott. Trädet är en tvåbyggare. Både han- och honblommorna sitter i hängen. Båda slagen av blommor har en lite bägarlik kalk och ett handflikigt skärmblad som är kantat av långa hår. Detta är ett vinterskydd för blommorna. Aspen vindpollineras. Frukten är ett tvåbladigt, enrummigt fröhus med många frön. Fröna har en stor hårtofs som hjälper dem att spridas med vinden.

Bladen ser olika ut beroende på trädets ålder. Unga rotskott har hjärtlika, finsågade blad men hos ett äldre träd med krona är bladskivan rund med buktad kant. Bladen är ljusgröna på undersidan och mörkare på ovansidan. Asplövens lättrörlighet och ständiga dallring beror på att bladskaftet är tillplattat från sidorna och mycket långt i förhållande till den fasta, styva och tunga bladskivan. Därför faller skivan ständigt över åt höger eller vänster utan att kunna stanna i något av lägena.

Barken är slät och förblir länge grönaktigt gulgrå. Gamla träd har skrovligare bark. Veden är vit, lös och lätt och används som virke, pappersråvara och till tändstickor.

Aspens utbredningsområde är i stort sett hela den palearktiska regionen. I Sverige finns den i hela landet. Dess habitat är torrare platser som hagar, berg och vägkanter.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-16.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - asp - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9