Pilosocereus purpusii

Från Plantae
Pilosocereus purpusii
(Britton & Rose) Byles & G.D.Rowley 1957
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus purpusii är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Colima, Guerrero, Jalisco, Michoacán de Ocampo, Nayarit och Sinaloa. Den har ett busklikt växtsätt med grenar vanligtvis från basen och blir 2 till 3 meter hög.

P. purpusii har en upprättväxande stam som är olivgrön, ibland med en blåaktig topp och blir 4 till 5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 7 till 12 breda åsar. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum och mellan dem finns tvärgående fåror. Ur areolen utvecklas transparent gulaktiga taggar som blir grå eller nästan svarta med åldern. Taggarna består av vanligtvis 1 centraltagg, ibland så många som 4, som blir 15 till 25 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 8 till 10 radiärtaggar som blir upp till 10 millimeter långa och är tillbakaböjda mot stammen. Den fertila delen av stammen utmärker sig tydligt från övriga delar och sitter på toppen eller nära toppen. Blombärande areoler är fyllda med mängder av silkesliknande hår. Blomman är blekröd till vit och blir upp till 7 centimeter lång. Frukten är klotformad och blir upp till 3 centimeter i diameter.[1][2]

Synonym

Cephalocereus purpusii Britton & Rose 1920

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.