Pilosocereus alensis

Från Plantae
Pilosocereus alensis
(F.A.C.Weber ex Rol.-Goss.) Byles & G.D.Rowley 1957
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus alensis är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 550 till 800 meter i de mexikanska delstaterna Guerrero, Jalisco, Mexico, Michoacán de Ocampo, Oaxaca, Sinaloa, Sonora. Den har ett trädlikt växtsätt med grenar från basen och blir 5 till 6 meter hög.

P. alensis har en upprättväxande stam som är hård och blir upp till 12 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 14 låga åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor åtskilja av tunna tvärgående fåror. Längs åsarna sitter areoler med 1 centimeter ifrån varandra, en på varje vårta. Ur areolen utvecklas gulaktiga taggar som blir rödaktiga och till sist grå. Taggarna består ev en centraltagg. Runt centraltaggen sitter 11 till 13 radiärtaggar som är nålliknande och blir upp till 20 millimeter långa. De nedre är längst och tillbakaböjda. På den fertila delen av stammen utvecklas ett lateralt cephalium där areolerna är fyllda av tät vit ull. Blomman är ljuslila på utsidan och vit på insidan.[1][2]

Synonymer

Pilocereus alensis F.A.C.Weber ex Rol.-Goss. 1905
Cephalocereus alensis (F.A.C.Weber ex Rol.-Goss.) Britton & Rose 1909
Pilocereus guerreronis Backeb. 1941
Pilosocereus guerreronis (Backeb.) Byles & G.D.Rowley 1957

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.