Malus sylvestris

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Malus sylvestris
(L.) Mill. 1768
Vildapel
Malus sylvestris (inflorescence).jpg
Släkte Malus
Familj Rosaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Vildapel är ett litet träd i familjen rosväxter som blir mellan 2 och 10 meter högt. En del kvistar kan omvandlas till kraftiga tornar. Trädets ved är hårt och segt och färgen är blekbrun eller gulaktig.

Blommorna har 5 fria, likformiga, oskaftade kronblad som är omvänt äggrunda. Blomfärgen är vit med rosa på undersidan. Blomningstiden är på våren och försommaren. Blomaxeln har en skivlik utbredning som är så stor att den omsluter fruktämnet likt en bägare. Det är denna blomaxel som sedan blir köttig och saftig, alltså själva äpplet. I det finns 5 fruktrum. Vildapelns äpplefrukter blir bara några centimeter stora och är mycket sura, kärva och beska även som mogna. När de fallit till marken äts de dock av en del djur, till exempel grävling och kråkor.

Vildapelns utbredningsområde är i Europa. I Sverige finns det i söder och upp till Gästrikland. Dess habitat är lövdungar, hagar, vägrenar och liknande platser.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-14.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - vildapel - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9