Fraxinus excelsior

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fraxinus excelsior
L. 1753
Ask
Hanblommor
Hanblommor
Släkte Fraxinus
Familj Oleaceae
Ordning Lamiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Ask är ett träd i familjen syrenväxter som kan bli 35 meter högt. Trädkronan är yvig, ganska rund och med uppåtriktade grenar. Den bärs upp av en stam som kan bli ända upp till 2 meter i diameter. Askens trä är hårt, segt och lätt. Bladen består av mellan 8 och 14 småblad med sågade kanter.

Lövsprickningen infaller förhållandevis sent och trädet fäller löven tidigt. Asken blommar tidigt på våren, på bar kvist, då blomknopparna anlagts mot slutet av föregående vegetationsperiod. Den är en mångbyggare, vilket innebär att den har tre slags blommor, han- och honblommor och tvåkönade blommor. Blommorna är mycket oansenliga. De sitter samlade i vippor som får sin färg av de lilabruna ståndarknapparna och fruktämnena. Asken vindpollineras.

Frukten är en enfröig nöt. Fruktväggen växer ut till en tunn, bred hinnkant kring sidorna och spetsen. När frukten faller från trädet är då dess yta mycket förstorad så att den kan föras iväg med vinden. Frukterna sitter dock kvar i täta knippen långt efter att honträdet fällt sina löv, ofta hela vintern.

Askens habitat är fuktig och näringsrik mark. Den är vanlig som odlad och det finns en mängd former och namnsorter. till exempel F. excelsior 'Pendula', hängask och F. excelsior 'Jaspidea', guldask. Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa och österut till Kaukasus. I Sverige finns den i den södra halvan av landet.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - ask - https://skud.slu.se/nav/taxa
  • World Checklist of Oleaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet. Retrieved 2013-12-27. Informationen har flyttats till POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/