Frailea schilinzkyana

Från Plantae
Frailea schilinzkyana
(F.Haage) Britton & Rose 1922
Tuvpysslingkaktus[1]
Frailea schilinzkyana (F.Haage ex K.Schum.) Britton & Rose ssp. concepcionensis (Buining & Moser) P.J.Braun & Esteves from SW Mato Grosso do Sul, Brazil.JPG
Släkte Frailea
Tribus Notocacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Tuvpysslingkaktus är en art i pysslingkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder upp till 500 meter i de argentinska provinserna Corrientes, Entre Ríos och Misiones, Bolivia, den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul, de paraguayanska departementen Paraguarí och Concepción, samt i Uruguay. Den kan ibland vara solitärväxande men är vanligtvis tuvbildande och bildar platta mattor.

Tuvpysslingkaktusen har en stam som är brett klotformad med en ljusgrön hud och blir 2 till 4 centimeter hög samt 2 till 4 centimeter i diameter. Stammen är är uppdelad i 10 till 20 åsar som i sin tur är uppdelade i tydliga vårtor som är sexsidiga till runda. Längs åsarna sitter areoler, en på varje vårta. Ura arolen utvecklas taggar som inte är enkla att särskilja mellan central- och radiärtaggar. Taggarna består av 1 centraltagg och 10 till 14 radiärtaggar. Centraltaggen är svart, pekar rakt ut från stammen och blir upp till 4 millimeter lång. Radiärtaggarna är tunna, svartaktiga, sitter tillbakatryckta mot stammen ofta arrangerade likt kammar och blir 2 till 3 millimeter långa. Blomman är trattformad, svavelgul och blir 2 till 3,5 centimeter lång samt 2,5 till 3,5 centimeter i diameter. Ibland är den kleistogam. Frukten är gulaktig till brun och blir upp till 6 millimeter i diameter.[2][3]

F. schilinzkyana anses vara sårbar och finns upptagen på rödlistan.[4]

Underarter

F. schilinzkyana ssp. schilinzkyana

Underart schilinzkyana är ofta solitärväxande men ibland tuvbildande. Stammen blir 4 till 8 centimeter i diameter och är uppdelad i cirka 24 åsar. Underarten har samma utbredningsområde som huvudarten.

F. schilinzkyana ssp. concepcionensis (Buin. & Brederoo) P.J.Braun & Esteves 1995

Underart concepcionensis är vanligtvis tuvbildande. Stammen blir upp till 2,5 centimeter i diameter och är uppdelad i cirka 13 åsar. Ur areolen utvecklas 8 till 10 taggar som har olika längd och blir upp till 4,5 millimeter långa. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i Bolivia och Paraguay.

Synonymer

Echinocactus schilinzkyanus F.Haage 1897
Frailea concepcionensis Buin. & Brederoo 1971
Frailea ignacionensis Buin. & G.Moser 1971
Frailea ybatensis Buin. & G.Moser 1971
Frailea grahliana ssp. ybatensis (Buin. & G.Moser) Prestle 1997

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - tuvpysslingkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Larocca, J., Machado, M., Kiesling, R., Oakley, L., Pin, A. & Duarte, W. 2013. Frailea schilinzkyana. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 25 December 2014.