Notocacteae

Från Plantae
Notocacteae
Buxb. 1958
Parodia mammulosa
Parodia mammulosa
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Notocacteae en tribus i familjen Cactaceae och underfamiljen Cactoideae som har sitt naturliga utbredningsområde i södra Sydamerika.

Arter i tribus Notocacteae är vanligtvis solitärväxande och sällan busk- eller trädlika. Stammen oftast klotformad och uppdelad i åsar, åsar som är uppdelade i vårtor eller bara vårtor. Den fertila delen stammen skiljer sig inte från den övriga. Blomman är medelstor till liten och utvecklas nära centrum av stammen från den ulliga toppen. Den är bilateralt symmetrisk till symmetrisk och är öppen under dagen. Hypanthium är täckt av fjäll och areoler med hår och borststrån. Frukten är sällan bärlik, spricker upp eller är intakt och vanligtvis torr då den mognat. Fröna är medelstora till små och varierar till formen. Fröärr och gropunkt sitter nära varandra. Elaiosom finns vanligtvis och en del har en hinna av gel runt fröet.[1]

Notocacteae innehåller 179 arter fördelade på 9 släkten.[2]

Släkten

Austrocactus
Blossfeldia - lilleputtkaktussläktet[3]
Copiapoa - randkaktussläktet[3]
Eriosyce - trattkaktussläktet[3]
Eulychnia - ulltofskaktussläktet[3]
Frailea - pysslingkaktussläktet[3]
Neowerdermannia - achacanakaktussläktet[3]
Parodia - sydkaktussläktet[3]
Yavia

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 102. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ a b c d e f g SKUD, Svensk kulturväxtdatabas