Cladium mariscus

Från Plantae
Cladium mariscus
(L.) Pohl 1809
Ag
ZPK Cladium mariscus kwiatostan 04.07.10 p.jpg
Släkte Cladium
Familj Cyperaceae
Ordning Poales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Ag är ett högväxt, vassliknande halvgräs i agsläktet.

Ag har bladrika strån som är mellan 1 och 2 meter höga. Bladen är kölade och sågade. Blommorna sitter i en sammansatt ställning som är bildad av vippor från de övre bladens vinklar. Axen är små med endast en eller två blommor. Flera skärmblad i axets nedre del är tomma. Blomman har tre ståndare och vanligen två märken.

Agens habitat är våt och kalkrik gyttja, till exempel träsk och grunda sjöar. Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, i tempererat klimat i Asien, i Nya Kaledonien, södra Nordamerika, i Centralamerika, Västindien och Sydamerika. Den har även naturaliserats i andra områden i världen. I Sverige är den vanlig på Gotland men i övrigt mer sällsynt i södra delen av landet. Den har haft användning som taktäckningsmaterial istället för halm på Gotland.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-29.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - ag