Browningia candelaris

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Browningia candelaris
(Meyen) Britton & Rose 1920
Januspelarkaktus[1]<
Browningia candelaris.jpg
Släkte Browningia
Tribus Browningieae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Januspelarkaktus är en art i browningiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat från den chilenska regionen Tarapacá i söder till de peruanska regionerna Arequipa, Ayacucho, Ica, Lima, Moquegua och Tacna. Den har ett trädlikt växtsätt och blir 3 till 7 meter hög. Basstammen blir upp till 30 centimeter i diameter och grenar sig i toppen. Stammen uppe vid toppen kan peka rakt uppåt, åt sidan eller nedåt och har en grå till blågrön hud.

Januspelarkaktusens stam är uppdelad i 20 till 33 låga åsar. Längs åsarna sitter areoler 1 centimeter ifrån varandra. Ur areolerna på basstammen utvecklas 20 till 50 skräckinjagande taggar som blir 6 till 15 centimeter långa. Taggarna som utvecklas på stammen i toppen är böjliga, borstlika och gula. Oftast saknas de helt. Blomman blir 8 till 12 centimeter lång och 6 till 8 centimeter i diameter. Blompipen är något krökt och täckt med överlappande fjäll. Inre kronbladen är vita till vita med med en rosa nyans.[2][3]

Underarter

B. candelaris ssp. candelaris

Underart candelaris blir upp till 5 meter hög och har en basstam som blir cirka 2 meter hög. Grenarna är grågröna och spretar i alla riktningar. Stammen är uppdelad i 27 till 33 åsar. Areolerna på unga grenar blir cirka 5 till 6 millimeter långa och 5 millimeter breda. Frukten blir upp till 7 centimeter lång. Fröna är 2,2 millimeter långa och 1,7 millimeter breda. Underarten har sitt naturliga habitat i den chilenska regionen Tarapacá samt de peruanska regionerna Arequipa, Ayacucho, Moquegua och Tacna.

B. candelaris ssp. icaensis (F.Ritter) D.R.Hunt 2002

Underart icaensis blir upp till 7 meter hög och har en basstam som blir 3 till 4 meter hög. Grenarna pekar uppåt och har en blågrön hud. Stammen är uppdelad i 20 till 28 åsar. Areoler på unga grenar blir 6 till 10 millimeter långa och 5 till 6 millimeter breda. Unga grenar har även tätare taggsättning. Frukten blir 10 centimeter lång och 5 centimeter i diameter. Fröna är 1,7 millimeter långa och 1,4 millimeter breda. Underarten har sitt naturliga habitat i de peruanska regionerna Arequipa, Ica och Lima.

Synonymer

Cereus candelaris Meyen 1833
Browningia icaensis F.Ritter 1981

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - januspelarkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 134-135. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 35. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.