Browningia

Från Plantae
(Omdirigerad från Browningiasläktet)
Browningia
Britton & Rose 1920
Browningiasläktet[1]
B. candelaris
B. candelaris
Tribus Browningieae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Browningiasläktet tillhör familjen kaktusväxter som innehåller 9 arter och har sitt naturliga habitat i Chile, Ecuador och Peru. De har ett träd- eller busklikt växtsätt och är vanligtvis pelarformade. De grenar sig, har ofta en väl utvecklad basstam och blir upp till 10 meter höga. Stammen är cylindrisk och blir upp till 50 centimeter i diameter. Areolerna längs stammen är stora, varav de vegetativa är fulla av kraftiga taggar medan de reproducerande har bara några få. Blommorna är öppna under natten och är vita till rödlila. De är rörformade till trattformade med ett spretande hylle. Blompipen är täckt av överlappande fjäll och är även något krökt. Frukten varierar mycket men är vanligtvis liten.[2][3]

Släktet beskrevs av Nathaniel Lord Britton och Joseph Nelson Rose 1920 med B. candelaris som typart. Släktet fick sitt namn för att hedra Webster E. Browning (1869–1942) som var chef över Instituto Inglés i Santiago.

Arter

B. altissima
B. amstutziae
B. candelaris - januspelarkaktus
B. candelaris ssp. icaensis
B. chlorocarpa
B. columnaris
B. hertlingiana - stålblå pelarkaktus
B. microsperma - ribbpelarkaktus
B. pilleifera

Synonymer

Gymnanthocereus Backeb. 1937
Azureocereus Akers & H. Johnson 1949
Gymnocereus Backeb. 1959

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - browningiasläktet
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 35-36. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 133. ISBN 0-88192-498-9. Libris.