Acharagma roseanum

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acharagma roseanum
(Boed.) E.F.Anderson 1999
Tuvad narrescobaria
Escobaria roseana.jpg
Släkte Acharagma
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tuvad narrescobaria är en art i narrescobariasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Coahuila och Nuevo León. Den är vanligtvis solitärväxande, men bildar ibland tuvor. Stammen är klotformad till kort cylindrisk, har ljusgrön hud och blir 4 till 6 centimeter hög samt 1,5 till 5 centimeter i diameter.

Den tuvade narrescobarian har vårtor som sitter i rader och blir 3 millimeter långa. På vårtorna sitter 4 till 6 centraltaggar som är mycket lika radiärtaggarna men är något krökta. Centraltaggarna är gula och blir 10 till 20 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 15 till 30 radiärtaggar som är gulbruna och blir 8 till 15 millimeter långa. Blommorna är rosa med en rosaröd mittlinje på kronbladen, även om det förekommer de som enbart är krämfärgade. De blir 15 till 20 millimeter i diameter och lika långa.

Acharagma roseanum ssp. galeanensis (Haugg) D.R.Hunt 2002

Underart galeanensis har en cylindrisk stam som är 6 centimeter lång och 1,5 centimeter i diameter. Taggarna är fler än 30 som inte går att skilja från centraltaggar eller radiärtaggar. Blommorna blir 15 millimeter långa och lika i diameter, samt är krämfärgade. Frukten blir 10 millimeter lång och 3 millimeter i diameter.

Synonymer

Coryphantha roseana (Boed.) Moran 1953
Echinocactus roseanus Boed. 1928
Escobaria roseana (Boed.) Buxb. 1951
Gymnocactus roseanus (Boed.) Glass & R.A.Foster 1970
Neolloydia roseana (Boed.) F.M.Knuth 1936
Thelocactus roseanus (Boed.) Borg 1937
Escobaria roseana ssp. galeanensis Haugg 1995
Acharagma huasteca Elhart 2011

Referenser