Stenocereus standleyi

Från Plantae
Stenocereus standleyi
(J.G.Ortega) Buxb. 1961
Släkte Stenocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Stenocereus standleyi är en art i orgelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Colima, Guerrero, Jalisco, Michoacán de Ocampo, Nayarit, Oaxaca och Sinaloa, men även på Mariaöarna utanför Nayarit. Den har ett spretigt, men något trädlikt växtsätt, med många grenar, ingen direkt basstam och blir 2 till 4 meter hög.

S. standleyi har en stam som har ljusgrön hud och blir upp till 8 centimeter i diameter. Stammen är vanligtvis uppdelad i 4 åsar som är brett avrundade och har tvärgående hack i sig. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum, en i varje hack. Ur areolen utvecklas 4 till 6 centraltaggar som är rödaktiga men blir grå med åldern och blir 2 till 2,5 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 10 till 16 radiärtaggar som även de bli grå med åldern och blir 1 till 1,5 centimeter långa. Blomman är smalt klockformad och är öppen under natten. Den är vit och blir 6 till 8 centimeter lång. Frukten är röd och blir 3 till 4 centimeter i diameter. Den är oval och har svullna areoler.[1][2]

Synonymer

Lemaireocereus standleyi J.G.Ortega 1927
Ritterocereus standleyi (J.G.Ortega) Backeb. 1942
Rathbunia standleyi (J.G.Ortega) P.V.Heath 1992

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.