Stenocereus fricii

Från Plantae
Stenocereus fricii
Sánchez-Mej. 1973
Släkte Stenocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Stenocereus fricii är en art i orgelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 30 till 600 meter i de mexikanska delstaterna Colima, Guerrero, Jalisco, Michoacán de Ocampo och Sinaloa. Den har ett trädlikt växtsätt med många grenar men en otydlig basstam och blir 4 till 7 meter hög. Liknar lite en kandelaber eller en flerpipig orgel.

S. fricii har grenar som är enstammiga, saknar grenar och utvecklas en bit från marken. Stammen är ljusgrön, gulaktig eller gråaktig och blir 2 till 7 meter hög samt 8 till 12 centimeter i diameter. Den är även uppdelad i 4 till 6 breda åsar som är något vågiga och blir 2,5 till 5 centimeter höga. Toppen av åsen är smal och lite vingformad. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 7 till 12 centraltaggar som är gråvita och blir 2 till 5 centimeter långa. Fyra av dem är längre och kraftigare än övriga. Runt centraltaggarna sitter 12 till 14 radiärtaggar som även de är gråvita, sitter som i en ring och blir 0,6 till 1,2 centimeter långa. Blomman är klock- till trattformad och blir 10 till 12 centimeter lång. Den är öppen under dagen är vit med en rosa eller krämfärgad anstrykning. Frukten är röd eller gul, klotformad och blir 5 centimeter i diameter. Den är ätbar och odlas.[1][2]

Synonym

Rathbunia fricii (Sánchez-Mej.) P.V.Heath 1992

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.