Selenicereus vagans

Från Plantae
Selenicereus vagans
(K.Brandegee) Britton & Rose 1920
Selenicereus vagans.jpg
Släkte Selenicereus
Tribus Hylocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Selenicereus vagans är en art i nattkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Chiapas, Colima, Guerrero, Jalisco, Michoacán de Ocampo, Nayarit, Oaxaca, Puebla, Sinaloa, Sonora och Tabasco. Den är en litofyt, klättrar flitigt med många grenar som bildar stora tuvor. Luftrötter utvecklas ofta i mängder.

S. vagans har en stam som blir 1 till 1,5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 8 till 10 låga åsar. Längs åsarna sitter areoler 1 till 1,5 centimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas många, nålliknande taggar som är brungula och blir upp till 1 centimeter långa. Blomman är vit och doftar mycket. Den blir upp till 15 centimeter lång och 15 centimeter i diameter. Hypanthium och blompip har samlingar med spretande, nålliknande taggar. Frukten är elliptisk och rosenfärgad. Den blir upp till 7 centimeter lång och 3 till 5 centimeter i diameter.[1][2]

Synonym

Cereus vagans K.Brandegee 1904

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.