Sagittaria latifolia

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sagittaria latifolia
Willd. 1805
Bredpilblad
Addisonia (PLATE 54) (8577487608).jpg
Släkte Sagittaria
Familj Alismataceae
Ordning Alismatales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Bredpilblad är en flerårig vattenväxt eller träskväxt i pilbladssläktet i familjen svaltingväxter.

Jordstammarna är förgrenade och har ofta rotknölar. Bladskaften är upprätta och vanligen mellan 30 och 90 centimeter höga. Själva bladet är vanligen pilformat, men mycket variabelt i både form och storlek. Det är mellan 10 och 40 centimeter långt.

Blomstjälken är upprätt och vanligen högre än bladen. Den är ogrenad och längs den övre halvan sitter blommorna i kransar med 3 blommor i varje. De nedre kransarna har vanligen honblommor och de övre hanblommor. Foderbladen är gröna, konkava, ovala till äggrunda och 0,5 till 1,5 centimeter långa. Kronbladen är vita, tunna och halvrunda. De är 2 till 2,5 centimeter långa. Kanterna är ofta vågiga. I hanblomman finns vanligen ett stort antal ståndare. Ståndarsträngarna är bleka och mycket smala. Knapparna är gula. I honblommorna är antalet pistiller stort.

Utbredningsområdet är i Nordamerika, Centralamerika, Västindien samt i norra och västra Sydamerika. Plantorna växer delvis nedsänkta i vatten.

Referenser

  • Addisonia : colored illustrations and popular descriptions of plants, New York Botanical Garden, New York 1916-1964 (eng). 
  • World Checklist of Alismataceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet. Retrieved 2016-02-06. Informationen har flyttats till POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - bredpilblad