Rhipsalis russellii

Från Plantae
Rhipsalis russellii
Britton & Rose 1923
Rhipsalis russellii Br. & R. Bahia Brasil.jpg
Undergrupp Phyllarthrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Rhipsalis russellii är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 50 till 1050 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Espírito Santo, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Paraná och São Paulo, samt i Paraguay. Den är en epifyt och bildar täta tuvor med hängande grenar.

R. russellii har en stam som är uppdelad i kraftigt tillplattade segment som har mörkgrön med med rödaktiga kanter. Segmenten har naggade till tandade kanter, har framstående bladnerver och blir upp till 15 centimeter långa samt 5 till 6 centimeter breda. Längs kanterna i fördjupningarna sitter vitaktiga areoler, en per fördjupning. Blomman utvecklas på sidan av segmentet och sitter i samlingar från en till 9 stycken i samma areol. Den är krämfärgad och blir upp till 2 millimeter lång samt 7 millimeter i diameter. Frukten är rund, liten och orangea till lila.[1][2]

R. russellii anses vara sårbar och är upptagen på rödlistan.[3]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis russellii. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 28 April 2015.