Rhipsalis pentaptera

Från Plantae
Rhipsalis pentaptera
A.Dietr. 1836
Rhipsalis pentaptera.jpg
Undergrupp Epallagogonium
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: akut hotad
Status iucn3.1 CR.svg

Rhipsalis pentaptera är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro. Den är en epifyt med ett buskliknande växtsätt, har många mer eller mindre upptättväxande grenar och blir 30 till 40 centimeter hög. Tillväxten är begränsad innan ett nytt segment tar vid och förgrening sker i änden av ett segment med ett- eller grupper av två- eller tre segment.

R. pentaptera har en stam som är uppdelad i styva segment. Segmenten har ljusgrön hud, tre till sju vingar eller åsar som är naggade och blir 7 till 12 centimeter långa samt 6 till 15 millimeter i diameter. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum i fördjupningarna. Areolen har några eller inga borststrån. Blommorna avlöser varandra från övre delen av segmenten till det nedre. De sitter i tuvor på mellan två och fyra, är vita och blir 7 till 8 millimeter långa. Frukten är vit till blekrosa.[1][2]

R. pentaptera anses vara akut hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Synonym

Hariota pentaptera (A.Dietr.) Lem. 1839

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis pentaptera. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 12 May 2015.