Rhipsalis paradoxa

Från Plantae
Rhipsalis paradoxa
(Salm-Dyck ex Pfeiff.) Salm-Dyck 1850
Tumstockskaktus[1]
Rhipsalis paradoxa.jpg
Undergrupp Epallagogonium
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tumstockskaktus är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 950 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Espírito Santo, Minas Gerais, Paraná, Pernambuco, Rio de Janeiro, Santa Catarina och São Paulo. Den är en epifyt som grenar sig mycket med stora samlingar av hängande grenar och blir upp till 5 meter lång. Tillväxten har en bestämd längd innan delning sker med nya grenar eller segment som vanligtvis utvecklas nära änden av ett segment.

Tumstockskaktusen har en stam som är uppdelad i korta segment som är tre- till fyrkantiga med kanter som plattas ut mot änden och bildar ett sicksackmönster. Ibland sitter segment i ringar med 3 till 8 segment runt en stam. Huden är blekgrön och segmenten blir upp till 5 centimeter långa. Längs segmenten sitter areoler som har ull men saknar borststrån. Blomman utvecklas ensam i änden av ett segment. Den är vit och blir upp till 20 millimeter lång. Frukten är rund och vit eller med en rosa anstrykning.[2][3]

Underarter

R. paradoxa ssp. paradoxa

Underart paradoxa har mycket bredare segment och har sitt naturliga utbredningsområde i sydvästra Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná och Santa Catarina.

R. paradoxa ssp. septentrionalis N.P.Taylor & Barthlott 1995

Underart septentrionalis har segment som är hälften så breda som underart paradoxa och har sitt naturliga utbredningsområde i Pernambuco, östra Bahia, Minas Gerais och Espírito Santo.

Synonymer

Lepismium paradoxum Salm-Dyck ex Pfeiff. 1837
Hariota paradoxa (Salm-Dyck ex Pfeiff.) Kuntze 1891
Hariota alternata Lem. 1841, nom. illeg.
Rhipsalis alternata (Lem.) Lem. 1868, nom. illeg.

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - tumstockskaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.