Rhipsalis pacheco-leonis

Från Plantae
Rhipsalis pacheco-leonis
Loefgr. 1918
Undergrupp Epallagogonium
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Rhipsalis pacheco-leonis är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 900 meter i de brasilianska delstaterna Espírito Santo och Rio de Janeiro. Den är en litofyt eller epifyt, krypande till hängande med ett buskliknande växtsätt. Stammen fortsätter att växa utan skarvar och grenar sig aldrig likt ringar runt stammen.

R. pacheco-leonis har en stam som är uppdelad i segment som varierar i formen från runda i tvärsnitt till kantiga och kan ha låga vårtor. Segmenten kan ha låga vårtor men sammanväxta areoler i änden utvecklas sällan. Längs segmenten sitter areoler som ha ull och borststrån och de som sitter i änden på ett segment är sällan sammanväxta. Blomman utvecklas på sidan av stammen i ett roterande mönster runt stammen och är ljust rödrosa. Frukten är rund och röd.[1][2]

R. pacheco-leonis anses vara starkt hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Underarter

R. pacheco-leonis ssp. pacheco-leonis

Underart pacheco-leonis har ganska suckulenta stammar och har sitt naturliga utbredningsområde i södra och östra Rio de Janeiro.

R. pacheco-leonis ssp. catenulata (Kimnach) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart catenulata har mindre suckulenta stammar och har sitt naturliga utbredningsområde i södra Espírito Santo och östra Rio de Janeiro.

Synonymer

Lepismium pacheco-leonii (Loefgr.) Backeb. 1935
Rhipsalis paradoxa var. catenulata Kimnach 1992

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis pacheco-leonis. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 10 May 2015.