Rhipsalis campos-portoana

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis campos-portoana
Loefgr. 1918
Rhipsalis campos-portoana(13).jpg
Undergrupp Erythrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis campos-portoana är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 200 till 2300 meter i de brasilianska delstaterna Minas Gerais, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina och São Paulo. Den är en epifyt med hängande eller krökta stammar och har avstannande tillväxt som fortsätter med en segmentskarv.

R. campos-portoana har en stam som är uppdelad i tunna, cylindriska segment som är runda i tvärsnitt och delar sig vanligtvis i änden efter blomning. Primärstammen är avlång medan avslutande segmenten är klubbformade, sitter i knippen om tre till fyra och blir 3 till 5 centimeter långa samt 1 till 2 millimeter i diameter. Huden är ljusgrön. Längs segmenten sitter nakna areoler som inte är sammanväxta. Blomman utvecklas på sidan av stammen nära änden av segmentet och öppnar sig aldrig helt. Den är vit och blir upp till 9 millimeter lång. Frukten är rund och orange.[1][2]

Synonym

Erythrorhipsalis campos-portoana (Loefgr.) Volgin 1981

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.