Opuntia pottsii

Från Plantae
Opuntia pottsii
Salm-Dyck 1850
Opuntia pottsii - Flickr - aspidoscelis.jpg
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia pottsii är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de amerikanska delstaterna Arizona, New Mexico och Texas, samt den mexikanska delstaten Chihuahua. Den har ett lågt krypande växsätt, bildar tuvor och blir upp till 40 centimeter hög. Rötterna har långa knölar som blir 2 till 3 centimeter tjocka.

O. pottsii är uppdelad i blekgröna till blåaktiga segment som är brett ovala och blir upp till 15 centimeter långa samt 4 till 10 centimeter breda. Längs segmenten sitter gulbruna areoler som är 2 till 4 millimeter i diameter och de sitter relativt glest. I areolen sitter gula till brunröda glochider som blir upp till 6 millimeter långa. Ur areoler på den övre kanten av segmentet utvecklas 1 till 2 taggar som är 2 till 4 centimeter långa. De är tunna och vanligtvis vita. Blomman är röd till lila och blir 6 till 7 centimeter i diameter. Frukten är avlångt oval, gulaktig till matt röd och blir 2,5 till 4 centimeter lång samt 1,5 till 4 centimeter i diameter. Den sitter något förhöjd och är mer eller mindre tagglös. Fröna är gulbruna till grå och blir 4 till 5 millimeter i diameter.[1]

Synonymer

Opuntia filipendula Engelm. 1857
Opuntia ballii Rose 1911
Opuntia delicata Rose 1911
Opuntia macrorhiza var. pottsii (Salm-Dyck) L.D.Benson 1969

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 208. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Pott's prickly pear