Nymphaea alba

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nymphaea alba
L. 1753
Vit näckros
White Waterlily.jpg
Släkte Nymphaea
Familj Nymphaeaceae
Ordning Nymphaeales
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Vit näckros är en vattenväxt i näckrossläktet i familjen näckrosväxter.

Stammen är en horisontell jordstam vars diameter blir mellan 1 och 2 decimeter. Tidigt på våren kommer blad och blomskaft upp från jordstammen till ytan och redan i juni kan den börja blomma. Bladen är nästan runda och blir mellan 15 och 35 centimeter i diameter. De flyter på vattenytan.

Blommorna är vita och kan bli upp till 20 centimeter i diameter. Utmärkande för blomman är fyra foderblad med grön undersida och vit ovansida och ett stort antal kronblad. Den har ett otal ståndare som ser olika ut i samma blomma. De yttersta liknar små kronblad med två korta pollensäckar i spetsen. De innersta är mer ordinära ståndare med smal ståndarsträng och en långsmal, tvårummig knapp. De mellanliggande ståndarna är övergångsformer mellan dessa båda. I mitten av blomman finns ett stort, stjärnliknande, mångstråligt märke som är mer eller mindre konkavt eftersom strålarna är böjda uppåt. I fördjupningen i märket syns blomaxelns översta spets. Blommorna doftar gott men svagt.

Frukten är ett stort mångrummigt bär som på hösten ruttnar och faller isär i bitar så att fröna blir fria. Kring varje frö sitter ett mjukt, slemmigt hölje som innehåller gaser vilket håller fröet flytande. Till slut löses dock höljet upp och fröet sjunker till botten, men förhoppningsvis har det drivit en bit ifrån sin förälder och på så sätt sprider växten sig.

Utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, Kaukasus, västra Asien och i västra Himalaya.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - vit näckros - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-25.