Nepeta cataria

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nepeta cataria
L. 1753
Kattmynta
Nepeta-catarica1.jpg
Släkte Nepeta
Familj Lamiaceae
Ordning Lamiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kattmynta är en flerårig ört i nepetasläktet i familjen plisterväxter.

Växten är gråvitt luden. Blommorna är zygomorfa vilket innebär att de är symmetriska i ett plan, i detta fall längs en lodrät mittlinje. Överläppen är utbredd ovanför ståndarna och även underläppen är bred och utbredd. Blomfärgen är vit med små lila till röda fläckar och blommorna sitter i kransar på stjälkarnas övre del.

92 Nepeta cataria.jpg

Kattmyntans ursprungliga utbredningsområde är i tempererat klimat i Europa och Asien. Den finns naturaliserad i södra Sverige men är numera mycket sällsynt. Tidigare förekom den upp till mellersta Sverige samt i sydligaste Norge och Finland. Den trivs på torrare mark.

Kattmynta har en aromatisk lukt som har en oemotståndlig dragningskraft på katter. Samma lukt som katter älskar har visat sig vara mycket frånstötande för blodsugande insekter som ger sig på kor och hästar. Försök har gjorts på detta område.

Synonymer

Referenser

  • American Chemical Society. (2010, December 13). "Shoo, fly! Catnip oil repels bloodsucking flies." ScienceDaily. Retrieved October 10, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101208125811.htm
  • Den virtuella floran - Arkiverad Internet Archive Wayback Machine Läst 2022-01-22
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2022-01-22.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - kattmynta - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9