Euphorbia marginata

Från Plantae
Euphorbia marginata
Pursh 1814
Broktörel
Addisonia (PLATE 086) (8592455810).jpg
Släkte Euphorbia
Familj Euphorbiaceae
Ordning Malpighiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Broktörel är en ettårig ört i törelsläktet i familjen törelväxter.

Denna växt blir mellan 30 och 90 centimeter hög. Stjälkarna är upprätta, gröna och håriga. Bladen är ovala till avlångt ovala. Nedtill sitter de glest, är nästan helt gröna och är 2,5 till 10 centimeter långa och ungefär 2,5 centimeter breda. Under den förgrenade blomställningen sitter en krans av 3 eller fler blad. I blomsamlingen sitter många blågröna blad med breda, vita kanter.

Cyatierna sitter på smala, håriga skaft. Svepet är klockformat, hårigt och har vanligen 5 flikar. Mellan flikarna sitter vanligen 5 glandler. De är gulgröna, konkava och ungefär 0,3 centimeter i diameter. Glandelbihangen är vita, njurformade och ungefär dubbelt så stora som glandlerna. Dolda av svepet sitter blommorna. Den enda honblomman består av ett fruktämne och tre pistiller. Honblomman omges av ett stort antal hanblommor som var och en bara består av en ståndare. Frukten är en hårig kapsel som är drygt 0,5 centimeter i diameter. Fröna är grå.

Utbredningsområdet är i USA och Mexiko. Broktörel odlas som prydnadsväxt, framför allt för sina brokiga blad i blomsamlingarna.

Synonymer

  • Lepadena marginata (Pursh) Nieuwl. 1912

Referenser

  • Addisonia : colored illustrations and popular descriptions of plants, New York Botanical Garden, New York 1916-1964 (eng). 
  • R.Govaerts, F.J.Fernández Casas, C.Barker, S.Carter, S.Davies, H.-J.Esser, M.Gilbert, P.Hoffmann, A.Radcliffe-Smith, V.Steinmann, P.van Welzen, T.Whitmoore World Checklist of Euphorbiaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2016-02-21
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - broktörel


Översättningar • Engelska: Snow-on-the-mountain