Eschscholzia californica

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eschscholzia californica
Cham. 1820
Sömntuta
Eschscholzia californica (2).jpg
Släkte Eschscholzia
Familj Papaveraceae
Ordning Ranunculales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Sömntuta är en flerårig ört i sömntutesläktet i familjen vallmoväxter.

Sömntutan blir ungefär 30 centimeter hög. De fjäderliknande bladen är grågröna till blågröna och sitter längs hela stjälken. Foderbladen är sammanvuxna till en liten strut som ramlar bort när blomman slår ut. Kronbladen är fyra till antalet och den ursprungliga blomfärgen är orange. Eftersom den är populär att odla har en mängd sorter odlats fram och där varierar blomfärgen från orange till gult, rött, vitt, rosa och ljuslila. Det finns även sorter med fyllda blommor. Gemensamt för dem alla är att de bara slår ut i solsken. På kvällen eller när det är mulet slår de ihop sig. När blomman har blivit pollinerad faller kronbladen av och kvar blir den avlånga, smala fruktkapseln.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i västra Nordamerika men sömntutan har även naturaliserats i andra områden i världen. Även om den är en perenn växt så odlas den som ettårig i kyligare klimat, exempelvis i Sverige. Jorden ska vara väldränerad, näringsrik och ganska torr. Växtplatsen ska naturligtvis vara solig. Plantorna gillar inte att bli flyttade eftersom de utvecklar en pålrot så de ska sås direkt på växtplatsen. Överblommade blommor och fruktkapslar ska plockas bort.

Referenser

  • The Wisconsin Master Gardener Program http://wimastergardener.org (informationen finns inte kvar)
  • Burnie Geoff: Botanica: illustrerat botaniskt lexikon med över 10000 trädgårdsväxter inklusive odlingsråd, Könemann, Köln 2000 (swe). ISBN 3-8290-4718-5 (inb.). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-24.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - sömntuta - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9