Epiphyllum phyllanthus

Från Plantae
Epiphyllum phyllanthus
(L.) Haw. 1826
E. phyllanthus
E. phyllanthus
Släkte Epiphyllum
Tribus Hylocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Epiphyllum phyllanthus är en art i bladkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1700 meter i Argentina, Bolivia, i de brasilianska delstaterna Alagoas, Bahia, Ceará, Espírito Santo, Minas Gerais, Pernambuco och Rio de Janeiro, i de colombianska departementen Antioquia, Caldas, Chocó, Cundinamarca, Huila, Quindío, Tolima och Valle del Cauca, i de ecuadorianska provinserna Azuay, Chimborazo, Guayas, Los Ríos och Manabí, i Franska Guyana, Guyana, i den panamanska provinsen Colón, samt i Paraguay, Peru, Surinam och Venezuela. Den har många grenar och med stammar som byter form.

E. phyllanthus har en basstam som är runt till trekantig från basen och 50 till 100 centimeter upp på stammen. Längre ut på är basstammen platt ytterligare 100 centimeter eller mer. Ofta grenar sig bastammen till fler basstammar. Sidogrenarna eller de blombärande grenarna utvecklas från den platta delen av basstammen och är ljus- till mellangrön, rund eller trekantig vid basen och bara 2 centimeter ut. Grenen blir sen platt, linjär och 25 till 50 centimeter lång samt 3 till 10 centimeter bred. De blombärande grenarna är styva till böjliga, har en framstående, längsgående ås och har naggade och tandade kanter. Längs den tunna kanten sitter areoler som ibland har hår men vanligtvis endast krämfärgad ull. Areolen sitter i botten av naggningen. Ur areolen utvecklas en blomma som varierar i storlek och är trumpetformad. Den blir 7,5 till 30 centimeter lång och 4,5 till 23 centimeter i diameter. Blompipen är oftast dubbel så lång som hyllet, rak och pekar rakt upp. Den är kraftigt krökt på hängande grenar. Hyllet är gulgrönt med en röd anstrykning. Inre kronbladen är vita till krämfärgade och 3 till 10 millimeter breda. Frukten är elliptisk till oval, rödlila och slät. Den blir 3 till 8 centimeter lång och doftar inte.[1][2]

Underarter

E. phyllanthus ssp. phyllanthus

Underart phyllanthus har vita ståndarsträngar och har samma utbredningsområde som huvudarten.

E. phyllanthus ssp. rubrocoronatum (Kimnach) Ralf Bauer 2003

Underart rubrocoronatum har röda, orangea eller lila ståndarsträngar. Den har sitt utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1350 meter i de colombianska departementen Antioquia, Caldas, Chocó, Cundinamarca, Huila, Quindío, Tolima och Valle del Cauca, i de peruanska regionerna Azuay, Chimborazo, Guayas, Los Ríos och Manabí, samt i den panamanska provinsen Colón.

Synonymer

Cactus phyllanthus L. 1753
Opuntia phyllanthus (L.) Mill. 1768
Cereus phyllanthus (L.) DC. 1828
Phyllocactus phyllanthus (L.) Link 1831
Rhipsalis phyllanthus (L.) K.Schum. 1890
Rhipsalis macrocarpa Miquel 1838
Hariota macrocarpa (Miquel) Kuntze 1891
Epiphyllum gaillardae Britton & Rose 1913
Phyllocactus gaillardae (Britton& Rose) Vaupel 1913
Epiphyllum rubrocoronatum (Kimnach) Dodson & A.H.Gentry 1977
Epiphyllum phyllanthus var. rubrocoronatum Kimnach 1964

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Climbing cactus