Cuscuta europaea

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cuscuta europaea
L. 1753
Nässelsnärja
Cuscuta europaea 2005.06.12 15.07.24.jpg
Släkte Cuscuta
Familj Convolvulaceae
Ordning Solanales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Nässelsnärja är en parasit i snärjsläktet i familjen vindeväxter. Arten saknar klorofyll och måste därför leva som parasit. Detta innebär att den måste suga näringsämnen ur andra växter eftersom den inte kan tillverka dessa själv.

Nässelsnärjan blir mellan 30 och 120 centimeter hög. Stjälken är vit till ljusröd och förgrenad. Blommorna är ljusrosa och sitter i huvuden.

Den gror i jorden men den lilla groddplantan som bara är en kort, trådlik stjälk börjar inom kort att försöka komma åt någon annan växt som den kan fästa sig på för resten av sommaren. I flera veckor kan den lilla nässelsnärjan hålla på med detta sökande, antingen genom att resa upp toppen och utföra en kretsande rörelse eller genom att lägga sig på marken och vänta till dess att en lämplig planta gror alldeles i närheten. Hittar den lilla parasiten ingen värdväxt så kommer den att dö. Om en lämplig, helst örtartad, växt kommer i vägen så slingrar sig den hungriga parasiten omkring dess stjälk och bladskaft. Här och var växer det fram små sugvårtor eller sugskivor från vilka haustorier borrar sig in i värdplantan. Så angrips i synnerhet brännässla och humle men därutöver ett hundratal andra örter och vedväxter.

Utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika och i Asien.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-21.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - nässelsnärja - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9