Coryphantha tripugionacantha

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coryphantha tripugionacantha
A.B.Lau 1988
Coryphantha tripugionacantha.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coryphantha tripugionacantha är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den mexikanska delstaten och Zacatecas. Den är vanligtvis solitärväxande med en klotformad stam som har en något insjunken topp.

C. tripugionacantha har en blågrön hud när den är ung, men senare mattgrön och blir 7 till 9 centimeter hög samt 8 till 9 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i vårtor som är mer eller mindre rundade och blir upp till 20 millimeter långa. Mellan vårtorna finns ull till en början senare helt naken och inga nektariekörtlar. På toppen av vårtan sitter en areol. Ur areolen utvecklas 3 mycket styva centraltaggar som är grå med mörka spetsar och blir 19 till 20 millimeter långa. De är inkrökta, spretar och den nedre är längst. Runt centraltaggarna sitter 8 till 9 radiärtaggar som är brunaktigt grå och blir 8 till 10 millimeter långa. De är tillbakaböjda, har olika längd och pekar i olika riktningar från areolen. Blomman är krämfärgad och blir 6 till 7 centimeter i diameter. Frukten är avlång och grön. Den är köttig när den mognat och blir upp till 3,5 centimeter lång.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.