Coryphantha macromeris

Från Plantae
Coryphantha macromeris
(Engelm.) Lem. 1868
Spenskårkaktus[1]
Coryphantha macromeris 01.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Spenskårkaktus är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de amerikanska delstaterna New Mexico och Texas, samt de mexikanska delstaterna Chihuahua, Coahuila, Durango, San Luis Potosí, Tamaulipas och Zacatecas. Den har ett tuvbildande växtsätt med en klotformad till cylindrisk stam och bildar samlingar som blir upp till 1 meter breda.

Spenskårkaktusen har en mörkgrön till grågrön stam som blir upp till 23 centimeter hög samt 4 till 8 centimeter i diameter. Den har en ganska böjlig stam och en köttig rot. Stammen är uppdelad i koniska till cylindriska vårtor som blir upp till 15 millimeter långa. På toppen av vårtan sitter en areol och det finns en skåra på ovansidan av vårtan som sträcker sig halvvägs ner på vårtan. Det kan finnas en nektariekörtel på vårtan. Ur areolen utvecklas 1 till 4 centraltaggar, ibland upp till 6, som är brunsvarta och blir 2,5 till 3,5 centimeter långa. De är lätt krökta och böjliga. Runt centraltaggarna sitter 9 till 15 radiärtaggar som är tunna, vita till bruna och blir 1,6 till 2,5 centimeter långa. Blomman är ljusrosa eller magentafärgad och blir 3 till 5 centimeter lång samt 4,5 till 7 centimeter i diameter. Yttre kronbladen har fransiga kanter. Frukten är grön och blir upp till 2,5 centimeter lång.[2][3]

Underarter

C. macromeris ssp. macromeris

Underart macromeris har en grön stam, blir upp till 15 centimeter hög och har vårtor som blir upp till 15 millimeter långa. Den har sitt utbredningsområde i Chihuahuaöknen.

Liten spenskårkaktus - C. macromeris ssp. runyonii (Britton & Rose) N.P.Taylor 1998

Underart runyonii har en grågrön stam, blir upp till 7,5 centimeter hög och har vårtor som blir upp till 7,5 millimeter långa. Den har sitt utbredningsområde längs Rio Grandes slätter nära havsnivån i delstaterna Tamaulipas och Texas.

Synonymer

Mammillaria macromeris Engelm. 1848
Lepidocoryphantha macromeris (Engelm.) Backeb. 1942
Coryphantha runyonii Britton & Rose 1923
Lepidocoryphantha runyonii (Britton & Rose) Backeb. 1961
Coryphantha macromeris var. runyonii (Britton & Rose) L.D.Benson 1969
Lepidocoryphantha macromeris ssp. runyonii (Britton & Rose) Doweld 1999
Coryphantha pirtlei Werderm. 1934

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - spenskårkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Nipple beehive cactus • Spanska: Biznaga-partida