Coryphantha clavata

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coryphantha clavata
(Scheidw.) Backeb. 1942
Illustration från Blühende Kakteen 1904[1]
Illustration från Blühende Kakteen 1904[1]
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coryphantha clavata är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i de mexikanska delstaterna Aguascalientes, Guanajuato, Hidalgo, Jalisco, Querétaro Arteaga, San Luis Potosí och Zacatecas. Den är vanligtvis solitärväxande och har en cylindrisk till klubbformad stam.

C. clavata har en mörkt blågrön hud och blir upp till 30 centimeter hög samt 4 till 9 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i snett koniska vårtor med grunda fåror på ovansidan och vi ull mellan dem. På toppen av vårtan och mellan dem sitter areoler. I fåran på vårtans ovansida sitter 1 till 2 nektariekörtlar som är rödaktiga. Ur areolen på toppen av vårtan utvecklas 1 centraltagg som är rak eller avslutas med en krok, gulaktig till brun och blir 1,7 till 2,5 centimeter lång. Ibland saknas centraltaggen helt. Runt centraltaggen sitter 8 till 12 radiärtaggar som är brunaktiga med mörkare spetsar och blir 0,8 till 1,5 centimeter långa. Blomman är blekgul till nästan vit och blir 2,5 till 3 centimeter lång samt 2 till 3,5 centimeter i diameter. Frukten är rödbrun och blir 10 millimeter lång samt 5 millimeter i diameter.[2][3]

Underarter

C. clavata ssp. clavata

Underart clavata har raka centraltaggar och en blekgul blomma som blir 2 till 3 centimeter i diameter. Underarten har sitt utbredningsområde i delstaterna Aguascalientes, Guanajuato, Hidalgo, Querétaro Arteaga, San Luis Potosí och Zacatecas.

C. clavata ssp. stipitata (Scheidw.) Dicht & A.Lüthy 2001

Underart stipitata har en centraltagg som avslutas med en krok och en nästan vit blomma som blir 3 till 3,5 centimeter i diameter. Underarten har sitt utbredningsområde i delstaterna Guanajuato, Jalisco, San Luis Potosí och Zacatecas.

Synonymer

Mammillaria clavata Scheidw. 1838
Neolloydia clavata (Scheidw.) Britton & Rose 1923
Mammillaria stipitata Scheidw. 1838

Referenser

  1. ^ Schumann Karl, Gürke Max: Blühende Kakteen = (Iconographia Cactacearum). Bd 1, J. Neumann, Neudamm 1900-1905 (ger). Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.