Corispermum declinatum

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Corispermum declinatum
Stephan ex Steven 1814
Corispermum declinatum 218712935.jpg
Släkte Corispermum
Familj Amaranthaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Corispermum declinatum är en ettårig ört i lusfrösläktet i familjen amarantväxter. Ett obekräftat svenskt namn är ryskt lusfrö.

Denna art blir 15 till 50 centimeter hög. Stjälken är grön eller rödaktig och mycket förgrenad, vilket gör att den ser ut som en marklöpare (tumbleweed). Bladen är linjära, långa och smala och övergår uppåt stjälken och dess grenar till stödblad som är lansettformade.

Blommorna sitter i smala och ganska glesa samlingar. Blommorna har bara ett hylleblad. Antalet ståndare är vanligen 1 till 3. Frukten är oval, 0,4 centimeter lång och 0,2 centimeter bred. Den är konvex på ena sidan och konkav på den andra. Färgen är olivgrön. Den har smala vingar runt om och färgen på dessa är vitaktiga eller rödlila.

Utbredningsområdet är i östra Europa, Sibirien, ryska Fjärran östern, Centralasien, Kina, Mongoliet och östra Asien.

Referenser

  • Komarov V. L.: Flora, 1963- (eng). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2023-05-26.
  • IPNI (2023). International Plant Names Index. Published on the Internet https://www.ipni.org, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Retrieved 2023-05-26].