Carnegiea gigantea

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carnegiea gigantea
(Engelm.) Britton & Rose 1908
Saguarokaktus
Carnegiea gigantea 1.jpg
Släkte Carnegiea
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Saguarokaktus är en art i det monotypiska saguarokaktussläktet och familjen kaktusväxter. Utbredningsområdet är i Arizona och södra Kalifornien i sydvästra USA och vidare söderut till nordöstra Mexiko och nordvästra Mexiko.

Saguarokaktusen har ett flerstammigt trädliknande växtsätt med pelarformade stammar, grenar sig långt ovan mark och blir upp till 16 meter hög. Stammarna är gröna, cylindriska och blir 30 till 75 centimeter i diameter. De är uppdelade 12 till 30 tydligt framträdande åsar. Längs åsarna sitter areolerna mycket tätt. Ur areolerna utvecklas 15 till 30 raka taggar som är gråaktiga till svarta och blir 2,5 till 3,8 centimeter långa.

Blommorna utvecklas på toppen av stammarna, är öppna under dagen och blir 8,5 till 12,5 centimeter långa samt 5 till 6 centimeter i diameter. De är tratt- till klockformade, vita och är täckta med fjäll på utsidan. Frukten är oval, röd och blir 5 till 7,5 centimeter lång samt 2,5 till 4,5 centimeter i diameter. Frukten är köttig och ätbar då den är mogen. Fröna är svarta, ovala och blir 0,2 centimeter långa.

Synonymer

Cereus giganteus Engelm. 1848
Cereus giganteus Engelm. 1852
Pilocereus giganteus (Engelm.) Lem. ex C.F.Först. & Rümpler 1885

Referenser

  • Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2023-07-22.
  • IPNI (2023). International Plant Names Index. Published on the Internet https://www.ipni.org, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Retrieved 2023-07-22].
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - saguarokaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa


Översättningar • Engelska: Saguaro