Lonicera periclymenum

Från Plantae
(Omdirigerad från Vildkaprifol)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lonicera periclymenum
L. 1753
Vildkaprifol
European honeysuckle 800.jpg
Släkte Lonicera
Familj Caprifoliaceae
Ordning Dipsacales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Vildkaprifol är en klättrande buske i trysläktet i familjen kaprifolväxter.

Blommorna är rörformade, upp till 5 centimeter långa och sitter i samlingar. De är ljust rosa på utsidan och ljusgula på insidan. De översta bladparen, stödbladen för blomsamlingen, är inte sammanvuxna vilket skiljer denna art från kaprifol som den är mycket lik. Vildkaprifolen blommar i juli och augusti med skymningsblommor, det vill säga blommorna doftar starkt och gott först framåt kvällen. Detta, liksom blommornas form, visar att den lockar till sig kvällsflygande insekter med långa sugsnablar, nämligen fjärilar i familjen svärmare.

Vildkaprifol förekommer i den sydvästliga delen av Skandinavien och för övrigt i Europa samt nordvästra Afrika. I till exempel Bohuslän växer den utbrett nedliggande på klippstränderna men i Skåne slingrar den uppför träd i lundar och skogar, ibland mer än tio meter högt. Den lindar sig kring trädens stammar och grenar med otaliga täta varv.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris.