Sagittaria sagittifolia

Från Plantae
Sagittaria sagittifolia
L. 1753
Pilblad
SagittariaSagittifoliaInflorescence2.jpg
Släkte Sagittaria
Familj Alismataceae
Ordning Alismatales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilblad är en flerårig ört i pilbladssläktet i familjen svaltingväxter.

Denna art har en kort jordstam med långa utlöpare. På dessa bildas ekollon-formade skott på hösten. Bladen varierar i utseende beroende på om de växer i, på eller ovanför vattnet. I vattnet är de linjära, genomskinliga, upp till 80 centimeter långa och 0,5 till 2 centimeter breda. Bladen som flyter på vattenytan har långa skaft. Bladskivan är avlångt lansettformad till elliptisk, 3 till 14 centimeter lång och 2,5 till 7,5 centimeter bred. Bladen ovanför vattenytan har en djupt pilformad bas. Bladbasens flikar och den övre delen av bladet är ungefär lika långa, vanligen 5 till 15 centimeter. Vanligen har en planta bara en eller två olika slags blad.

Blommorna sitter i en samling på en stjälk som är 20 till 100 centimeter lång. Stjälken är ogrenad eller något förgrenad samt trekantig i genomskärning. I samlingen sitter blommorna i kransar. Foderbladen är brett ovala och drygt 0,5 centimeter långa. Kronbladen är upp till 1,5 centimeter långa. Färgen är vit med en lila bas. Ståndarknapparna är rödlila. Frukten är äggrund till rund och ungefär 0,5 centimeter i diameter.

Utbredningsområdet är i Europa och de västligaste delarna av Asien.

Pilblad bildar ibland hybrider med trubbpilblad, Sagittaria × lunata. Utbredningsområdet för hybriden är i Finland, Sverige och nordeuropeiska Ryssland.

Referenser