Rhipsalis occidentalis

Från Plantae
Rhipsalis occidentalis
Barthlott & Rauh 1987
Undergrupp Phyllarthrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis occidentalis är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 950 meter i de ecuadorianska provinserna Morona-Santiago, Napo och Zamora-Chinchipe, i den peruanska regionen San Martín, samt i Surinam. Den är en epifyt med ett buskliknande växtsätt, har många hängande grenar och blir upp till 1 meter lång.

R. occidentalis har en stam som är uppdelad i platta segment som har mörkgrön hud. Segmenten har naggade och tandade kanter, är avsmalnade vid basen och blir upp till 12 centimeter lång samt 6,5 centimeter breda. Längs kanterna på segmentet, i fördjupningarna, sitter areoler med jämna mellanrum. Areolen saknar borststrån och ull. Blomman utvecklas på sidan av stammen och sitter ensam. Den är vit och blir 9 millimeter lång samt 10 millimeter i diameter. Frukten är avlång och vit.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.