Rhipsalis oblonga

Från Plantae
Rhipsalis oblonga
Loefgr. 1918
Rhipsalis crispimarginata (2).jpg
Undergrupp Phyllarthrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Rhipsalis oblonga är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 2000 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Rio de Janeiro och São Paulo. Den är en epifyt med halvt upprättväxande till hängande stammar och har ett buskliknande växtsätt.

R. oblonga har en stam som är uppdelad i segment och dessa byter form med åldern. Huvuddelen av segmenten är vanligtvis cylindriska, ibland platta, trekantiga eller har vingar. Slutsegmentet på stammen är mycket tunt, blekgrönt och platt. Den har framstående bladnerver, vågiga och naggade kanter och blir 5 till 9 centimeter lång samt 3 till 6 centimeter bred. Längs kanterna på segmentet sitter insjunkna areoler som har små borststrån efter blomning. Blomman utvecklas på sidan av stammen under regnperioden. Den sitter ensam, roterar plats runt stammen, är gulaktigt vit och blir upp till 12 millimeter lång. Frukten är rund och ljusrosa till vit.[1][2]

R. oblonga anses vara sårbar och är upptagen på rödlistan.[3]

Synonym

Rhipsalis crispimarginata Loefgr. 1918

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis oblonga. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 21 April 2015.