Lepismium lumbricoides

Från Plantae
(Omdirigerad från Rhipsalis lumbricoides)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lepismium lumbricoides
(Lem.) Barthlott 1987
Lepismium lumbricoides.jpg
Undergrupp Ophiorhipsalis
Släkte Lepismium
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Lepismium lumbricoides är en art i lepismiumsläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder upp till 1900 meter i de argentinska provinserna Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, Misiones, Salta, Santiago del Estero och Tucumán, de bolivianska departementen Beni, La Paz och Santa Cruz, de brasilianska delstaterna Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina och São Paulo, samt Paraguay och Uruguay. Den är en epifyt med ett buskliknande växtsätt och grenar sig mycket. Med hjälp av luftrötter håller den sig fast då den kryper och klänger sig fast på trädets bark.

L. lumbricoides har en stam som är uppdelade i grå- till gulgröna segment och blir upp till 1 meter lång samt 4 till 8 millimeter i diameter. Segmenten är runda i tvärsnitt och har aldrig vingar, kanter eller är platta. Längs segmenten sitter areoler relativt tätt. Areolen är fylld med vit ull och fem till åtta borststrån som blir 3 till 5 millimeter långa. Borststråna faller ofta bort med tiden. Blomman utvecklas på sidan och i cirklar runt stammen. Den är vit till gulaktig och blir 2,2 centimeter lång samt 3 till 4 centimeter i diameter. Hypanthium är naket. Frukten är rund och grön, men blir lila då den mognat.[1][2]

Synonymer

Cereus lumbricoides Lem. 1839
Rhipsalis lumbricoides (Lem.) Lem. 1842
Rhipsalis sarmentacea Otto & Dietrich 1841
Hariota sarmentacea (Otto & Dietrich) Kuntze 1891
Rhipsalis leucorhaphis K.Schum. 1900
Rhipsalis loefgrenii Britton & Rose 1923

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.