Rhipsalis clavata

Från Plantae
Rhipsalis clavata
F.A.C.Weber 1892
Rhipsalis clavata 0zz.jpg
Undergrupp Erythrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: nära hotad
Status iucn3.1 NT.svg

Rhipsalis clavata är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1600 meter i de brasilianska delstaterna Minas Gerais, Rio de Janeiro och São Paulo. Den är upprättväxande till en början men blir hängande med många förgreningar och blir upp till 1 meter lång. Bastammen stannar av i tydlig bestämd längd bildar en skarv men kan ofta producera ytterligare tillväxt där tillväxten inte stannar av i en skarv.

R. clavata har en stam som är uppdelad i segment som bara har en form och blir upp till 5 centimeter lång samt 2 till 3 millimeter i diameter. Segmenten har grön eller lilaaktig hud, är cylindriska till klubbformade och är avhuggen i änden. Längst ut utvecklas ringar med nya segment som kan vara två till sju stycken. Areoler utvecklas endast nära änden av ett segment. Blomman utvecklas ur areoler nära änden av ett segment och är klockformad. Den är vit och blir upp till 15 millimeter lång. Frukten är rund och vit till blekrosa.[1][2]

R. clavata anses vara nära hotad och finns upptagen på rödlistan.[3]

Synonym

Hatiora clavata (F.A.C.Weber) Moran 1953

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Taylor, N.P. & Zappi, D. 2013. Rhipsalis clavata. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 08 May 2015.