Rhipsalis burchellii

Från Plantae
Rhipsalis burchellii
Britton & Rose 1923
Rhipsalis burchellii 01 ies.jpg
Undergrupp Erythrorhipsalis
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rhipsalis burchellii är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder upp till 900 meter i de brasilianska delstaterna Espírito Santo, Paraná, Santa Catarina, São Paulo. Den är en epifyt med många veka, hängande grenar som sitter som ringar eller i gafflar och separerade areoler. Grenarna bildar nya segment och fortsätter inte växa till obestämd längd.

R. burchellii har en stam som är uppdelad i långa segment som är mycket tunna, runda i tvärsnitt och knappt suckulenta. Stammen delar sig hellre än skarvar sig och blir längre. Primärsegmenten blir upp till 60 centimeter långa och de avslutande segmenten upp till 6 centimeter långa samt 1 till 2 millimeter i diameter. Huden är ljusgrön till lilaaktig. Längs segmenten sitter areoler som har ull men inga borststrån. Blomman utvecklas i änden av ett segment och är vit samt klockformad. Det utvecklas oftast många blommor samtidigt och de blir upp till 15 millimeter i diameter. Frukten är rosa till lilarosa.[1][2]

Synonym

Erythrorhipsalis burchellii (Britton & Rose) Volgin 1981

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.