Rebutia tarijensis

Från Plantae
Rebutia tarijensis
Rausch 1975
Tarija-kranskaktus[1]
Undergrupp Aylostera
Släkte Rebutia
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tarija-kranskaktus är en art i kranskaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde från 2700 till 3000 meter i de bolivianska departementen Chuquisaca och Tarija. Den är solitärväxande till en början men kan utveckla sidoskott med tiden.

Tarija-kranskaktusen har en klotformad till kort cylindrisk stam med en mörkgrön hud och blir upp till 4 centimeter hög samt upp till 5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 15 till 17 åsar som är uppdelade i vårtor som är 5 millimeter höga. På vårtan sitter en areol. Ur areolen utvecklas ingen centraltagg, men 7 till 9 radiärtaggar som är bruna men blir vita med åldern och upp till 4 millimeter långa. Blomman är röd med rosa svalg och blir 4 centimeter lång samt 3,5 centimeter i diameter. Hypanthium är smalt och blir upp till 20 millimeter långt. Fjällen på blompipen har borststrån och hår. Ståndarna sitter i två serier. Frukten är mörkt gulbrun och blir cirka 5 millimeter i diameter.[2]

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - tarija-kranskaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.