Rebutia

Från Plantae
Rebutia
K.Schum. 1895
Kranskaktussläktet[1]
Typart R. minuscula
Typart R. minuscula
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kranskaktussläktet tillhör familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Bolivia och nordvästra Argentina och består av 40 arter. Släktet är indelat i 5 undergrupper; Weingartia, Sulcorebutia, Mediolobivia, Aylostera och Rebutia.[2]

Arter i kranskaktussläktet är små, lågväxande och solitärväxande eller tuvbildande. Stammen är klotformad till kort cylindrisk. Stammen är uppdelad i otydliga åsar som är uppdelade i vårtor. På vårtan sitter det en rund, oval, elliptisk eller smal areol. Ur areolen utvecklas klena taggar som ofta är borstlika och som sällan kan särskiljas från central- och radiärtaggar. Ofta utvecklas de många blommor samtidigt ur areoler på sidan eller nära basen av stammen. De är öppna under dagen, är ganska små och trattformade. Blomfärgen varierar mycket men är oftast orange till gul. Hypanthium och blompip har ofta många små fjäll. Den kan vara helt naken eller har några få hår och ett och annat borststrå. Blompipen kan vara kort eller lång, oftast smal och ibland krökt. Frukten är liten, nästan rund och har ett tunt skal. Den är köttig till en början men torr då den mognat och blomrester sitter ofta kvar. Fröna är ovala, blanksvarta och vårtiga eller skrynkliga.[3]

Släktet beskrevs 1895 av Karl Schumann och innehöll till en början bara en art, det vill säga typarten R. minuscula. I en senare publikaktion beskrev han dock släktet som ett undersläkte till Echinocactus. Släktet fick sitt namn Rebutia för att hedra P. Rebut, en fransk vinodlare och kaktusodlare.

På grund av att arter i släktet har blivit mycket populära att samla så har flera släkten och massor av arter beskrivits som numer räknas som synonymer, enligt International Cactaceae Systematics Group.

Arter

Se listan med arter från kranskaktussläktet.

Systematik

Synonymer

Aylostera Speg. 1923
Cintia K.Kníže & Říha 1995
Digitorebutia Buin. 1940
Mediolobivia Backeb. 1934
Spegazzinia Backeb. 1933
Sulcorebutia Backeb. 1951
Weingartia Werderm. 1937

Se även

Lista över arter i släktet Sulcorebutia
Lista över synonymer till arter i släktet Rebutia
Lista över arter i släktet Weingartia

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - kranskaktussläktet
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.