Humulus lupulus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Humulus lupulus
L. 1753
Humle
Humulus lupulus-IMG 9309.jpg
Släkte Humulus
Familj Cannabaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Humle är en klätterväxt i humlesläktet i familjen hampväxter.

Humle kan bli ända upp till 6 meter hög. Stjälken är tätt besatt med små ankarformiga hakar genom vilkan den håller fast sig vid stödet bättre. Bladen blir upp till 25 centimeter och är flikiga och sträva.

Humle är en tvåbyggare. Hanblommorna sitter i en gles vippa medan honblommorna sitter i ett rundat ax. Det är honblommornas blomställning som vid fruktmognaden blir kottelik genom att skärmbladen växer till. Inom varje sådant skärmblad eller kottefjäll sitter två blommor med varsitt eget småfjäll och en bägarlik kalk. Frukten är en liten rund, något hoptryckt nöt som omsluts av kalken. Den sitter ihop med kottefjället som hjälper till att sprida frukten med vinden. På både kalken och kottefjället sitter små gula körtlar av lupulin. Det är ett bittert harts som vid öltillverkning ger ölet smak och ökar dess hållbarhet.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, Sibirien, Centralasien, Kaukasus och västra Asien. Humle har även naturaliserats i andra områden i världen. Dess habitat är i fuktiga lundar, bland busksnår, vid murar och liknande platser men den är sällsynt överallt. Den är även en kulturväxt som odlas för tillverkning av öl. I Sverige var den förr tvungen att odlas eftersom tionde betalades med humle och öl måste levereras till kronan. Enligt gamla lagar skulle varje hemman ha en humlegård och varje sådan skulle ha "tuhundra stänger". Numera odlas inte särskilt mycket humle i Sverige. I Tyskland däremot odlas en hel del och det finns många namnsorter.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-25.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - humle