Frailea mammifera

Från Plantae
Frailea mammifera
Buin. & Brederoo 1972
Vårtig pysslingkaktus[1]
Frailea mammifera Khanon S200.jpg
Släkte Frailea
Tribus Notocacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Vårtig pysslingkaktus är en art i pysslingkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder runt 100 meter i den argentinska provinsen Entre Ríos och den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul. Den är vanligtvis solitärväxande men kan ibland bilda tuvor med nya stamma från basen.

Vårtig pysslingkaktus har en klotformad stam med en blankt mörkgrön hud och blir upp till 3 centimeter hög samt 1 till 2,5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 15 till 19 åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor. Vårtorna är runda eller eller något koniska och blir cirka 2,5 millimeter i diameter. Det finns en tydlig rödlila markering under varje vårta. På den övre sidan av varje vårta sitter en areol. Ur areolen utvecklas taggar som består av 6 till 8 radiärtaggar och blir upp till 5 millimeter långa. De är gyllengula till en början, är inte tillbakapressade mot huden och är något sammanflätade med varandra. Blomman är trattformad, gul och blir 2,2 till 2,5 centimeter lång samt 2,6 centimeter i diameter. Frukten blir upp till 10 millimeter i diameter.[2][3]

F. mammifera anses vara starkt hotad och finns upptagen på rödlistan.[4]

Underarter

Frailea mammifera ssp. mammifera

Underart mammifera har gulaktiga taggar som har en slät yta. Den har sitt naturliga utbredningsområde i sen brasilianska delstaten Rio Grande do Sul.

Frailea mammifera ssp. angelesiae R.Kiesling & Metzing 2006

Underart angelesiae har taggar med en knölig yta. Den har sitt naturliga utbredningsområde i den argentinska provinsen Entre Ríos.

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - vårtig pysslingkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Larocca, J. & Machado, M. 2013. Frailea mammifera. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 28 December 2014.