Corynopuntia

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Corynopuntia
F.M.Knuth in Backeb. & F.M.Knuth 1936
Klubbopuntiasläktet[1]
C. parishii
C. parishii
Tribus Cylindropuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Klubbopuntiasläktet är ett släkte i familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i nordöstra- och nordvästra Mexiko, samt sydvästra- och södra centrala USA. Släktet innehåller 14 arter. De kännetecknas av att vara lågväxande och tuvbildande buskar som blir upp till 60 centimeter höga. Grenarna är uppdelade i segment och dessa är cylindriska till klubbformade och har vårtor.

Arter i klubbopuntiasläktet har taggar som är täckta av en typ av hud, men endast på toppen av segmentet. Blomman är gul, rosa eller lila. Frukten är elliptisk när den mognat och köttig till en början, men senare torr. Fröna är gulaktigt vita till brunaktiga, halvrunda eller platta och blir 3 til 6 millimeter i diameter.[2]

Släktet beskrevs av Frederik Knuth 1936 med Opuntia clavata = C. clavata som typart. Det vetenskapliga namnet Corynopuntia kommer från grekiskans coryne som betyder klubba och Opuntia. Segmenten är klubbformade.

Arter

C. aggeria
C. bulbispina
C. clavata
C. emoryi
C. grahamii
C. invicta
C. kunzei
C. marenae
C. moelleri
C. parishii
C. pulchella
C. reflexispina
C. schottii - klubbopuntia
C. vilis

Synonymer

Marenopuntia Backeb. 1950
Micropuntia Daston 1946

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - klubbopuntiasläktet - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 60-62. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.