Browningia amstutziae

Från Plantae
Browningia amstutziae
(Rauh & Backeb.) Hutchison ex Krainz 1965
Browningia amstutziae.jpg
Släkte Browningia
Tribus Browningieae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Browningia amstutziae är en art i browningiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat längs Río Paucartambo i den peruanska regionen Junín. Den har ett trädlikt växtsätt och blir upp till 5 meter hög. Stammen är gråaktig till smutsigt grön och blir 5 till 6 centimeter i diameter.

B. amstutziae har en stam som är uppdelad i cirka 11 åsar. Längs åsarna sitter stora, bruna areoler tätt. Ur areolerna utvecklas upp till 15 taggar som är borstlika och bruna men som blir grå eller svarta med åldern. Taggarna består av 6 centraltaggar som pekar nedåt och blir upp till 4,5 centimeter långa. Det går knappt att särskilja dem som just centraltaggar. Runt centraltaggarna sitter 8 till 10 radiärtaggar som är brunaktiga men blir grå eller svarta med tiden. De är borstlika och böjliga. Blomman är krämfärgad till vit och blir upp till 4,5 centimeter lång och 4,5 centimeter i diameter. Den öppnar sig brett då den är fullt öppen.[1][2]

Synonymer

Gymnocereus amstutziae Rauh & Backeb. 1956

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 133. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.