Begonia cowellii

Från Plantae
Begonia cowellii
Nash 1916
Addisonia (PLATE 005) (8574238475).jpg
Släkte Begonia
Familj Begoniaceae
Ordning Cucurbitales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Begonia cowellii är en flerårig ört i begoniasläktet i familjen begoniaväxter.

Denna art har en kort, kraftig, krypande jordstam. Stjälken är rosa med mörkare rosa ränder. Den blir upp till 40 centimeter hög och är sparsamt förgrenad. Längs stjälken sitter vanligen mellan 6 och 8 blad. Bladskaften är lika långa som eller längre än bladskivorna. De har samma färg som stjälken och är sparsamt håriga med långa, bruna hår. Själva bladen är 2,5 till 3 centimeter långa och 3 till 6 centimeter breda. De är tre- eller femflikiga, glänsande, ganska mörkt gröna och är något suckulenta.

Blommorna sitter 2 eller 3 tillsammans. I varje sådan liten samling är alla blommor hanblommor eller så är en av dem en honblomma och resten hanblommor. Blomfärgen är vit till ljusrosa. Hanblommorna har 4 hylleblad. De två yttre är ovala till brett äggrunda, ungefär 1,2 centimeter långa och knappt 1 centimeter breda. De två inre hyllebladen är kortare och mycket smalare. Antalet ståndare är 20 till 25 och de är förenade vid basen. När knapparna är fullvuxna är de mycket längre än de fria ståndarsträngarna och konnektivet är förlängt. Honblommorna har 5 eller ibland 6 hylleblad. De är ungefär 1,2 centimeter långa och varierar i bredd. Fruktämnet är trekantigt och har längsgående vingar där en av dem är mycket längre än de övriga. Stiftet är gult, ungefär 0,3 centimeter långt, finhårigt och tudelat.

Frukten är en kapsel med vingar. Fröna är avlångt elliptiska och bruna.

B. cowellii var endemiskKuba i Västindien och är eller har ansetts vara utdöd eller utdöd i naturen. I december 2015 fanns den dock inte upptagen på IUCNs rödlista varför artens nuvarande status inte är känd.

Arten är uppkallad efter John F. Cowell som var en av dem som först samlade in växten på Kuba.

Referenser

  • Addisonia : colored illustrations and popular descriptions of plants, New York Botanical Garden, New York 1916-1964 (eng). 
  • R. Berazain: "The extinct Flora of Cuba". Bissea, vol 3 issue 2 [June 2009] ISSN 1999-2637
  • R.Govaerts, M.J.S.Sands World Checklist of Begoniaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2015-12-31
  • The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015-4. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 31 December 2015.